Het correct onderhouden van een AED (Automatische Externe Defibrillator) is essentieel om ervoor te zorgen dat het apparaat altijd klaar is voor gebruik. Een van de meest gestelde vragen als de AED gebruikt is, is: “Moet ik de AED batterij vervangen?” In deze blog duiken we diep in deze vraag en geven we praktische tips om je AED optimaal te laten functioneren.
Het belang van een goed werkende AED-batterij
Een AED batterij is de krachtbron van het apparaat. Zonder een goed functionerende batterij kan de AED zijn levensreddende taak niet uitvoeren. Het is daarom cruciaal om te begrijpen hoe de batterij werkt en wanneer vervanging nodig is.
Moet je de batterij vervangen na het gebruik van een AED?
De noodzaak om de batterij te vervangen na gebruik hangt af van verschillende factoren:
- Type batterij: Veel moderne AED’s gebruiken batterijen die ontworpen zijn om meerdere keren te worden gebruikt. Deze batterijen kunnen vaak tot enkele jaren meegaan en honderden schokken afgeven. Controleer altijd het type batterij dat je AED gebruikt om te bepalen hoe vaak deze moet worden vervangen. Bij een Heartsine AED moet na een inzet altijd de PadPak, de elektroden en batterijen combinatie, vervangen worden.
- Gebruik en omgeving: De frequentie en de omstandigheden waarin de AED wordt gebruikt, kunnen invloed hebben op de levensduur van de batterij. Als de AED vaak wordt ingezet of wordt bewaard in extreme temperaturen, kan dit de batterij sneller doen verslijten, net zoals bij een telefoon!
- Batterij-indicator: Het verschilt per AED hoe je merkt of de batterij aan vervanging toe is. Bij sommige AED’s, zoals de Mindray AED’s, gaat de AED piepen. Bij andere merken, zoals Zoll of Philips, zie je een rood kruisje/lampje.
Wat te doen als de AED batterij vervangen moet worden?
- Neem contact op met een deskundige:
Elke AED is anders, dus raadpleeg een deskundige voor specifieke instructies over het vervangen van de batterij. De AED expert kan je gepast advies geven en deze met spoed opsturen. - Koop originele vervangende onderdelen:
Gebruik altijd originele batterijen en onderdelen van de fabrikant van je AED. Dit zorgt ervoor dat je apparaat optimaal blijft functioneren en voldoet aan alle veiligheidsnormen. - Voer een zelftest uit:
Na het vervangen van de batterij is het belangrijk om een zelftest uit te voeren om ervoor te zorgen dat de AED correct functioneert. Vaak wordt er gekozen om dit te laten doen door een getrainde AED monteur. Zou je dit zelf willen doen is het verstandig om dit in overleg te doen met een AED deskundige, zij kunnen je helpen zodat er niks verkeerd gaat.
Tips voor het onderhouden van je AED-batterij!
Regelmatige controles: Controleer regelmatig de batterijstatus en andere onderdelen van je AED om te zorgen dat het apparaat altijd klaar is voor gebruik, loop er af en toe langs om controleren dat het kruisje/lampje nog groen is.
Training: Zorg ervoor dat iedereen in je omgeving weet hoe ze de AED moeten gebruiken en controleren. Overweeg om trainingen te organiseren om vertrouwdheid met het apparaat te vergroten. Dit zorgt er ook voor dat mensen beter kunnen helpen bij een hartstilstand!
Temperatuur: Bewaar de AED op een koele, droge plaats, buiten de zon om de levensduur van de batterij te verlengen. Extreme temperaturen kunnen de prestaties van de batterij beïnvloeden.
Conclusie
Het onderhouden van je AED batterij is cruciaal om ervoor te zorgen dat het apparaat altijd klaar is om levens te redden. Hoewel je de batterij niet altijd hoeft te vervangen na gebruik, is het essentieel om regelmatig controles uit te voeren en bij twijfel de batterij te vervangen. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je AED betrouwbaar en effectief blijft, ongeacht wanneer hij nodig is.
Bezoek AEDIngezet.nl als je jouw AED gebruikt hebt. Wij helpen je graag met in veel gevallen gratis onderdelen, click hier om meer te leren over de opties voor onderhoud van de AED. We staan klaar om je te helpen met al je vragen en zorgen.